TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

2011. május 21-én, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért rendezvény keretében, 27 fő részvételével felszámoltuk a Szuha és Mátraalmás közötti országút alsó szakasza mentén található szemétlerakókat. Az akció során kb. 4-5 tonna háztartási és építési hulladéktól szabadítottuk meg az erdőt.

A Mátraalmásért Egyesület környezetvédelmi tevékenységének részeként 2004 óta szervez hulladékgyűjtő megmozdulásokat, melyek célja a Mátraalmás övező erdők, az erdészeti utak, valamint a faluba vezető egyetlen országút tisztán tartása. A május 21-én megtisztított terület településünktől már távolabb esik, a Szuha felső határa és a Bochidpusztára vezető erdészeti út kiágazása közötti útszakasz mentén jelentős mennyiségű szemét halmozódott fel. Az országút mellett található meredek patakvölgybe több helyen is borítottak le szemetet, emellett illegális lerakóhelyeket tártunk fel az erdőbe vezető keskeny földutak mentén. Egy vadvirágokkal borított tisztás végén például építési törmelékre bukkantunk, melyet teherautón szállítottunk el.

A szemétszedés során összesen kb. 60-70 zsák háztartási hulladékot, 10-15db gumiabroncsot, jelentős mennyiségű építési törmeléket, egy erdőben elhagyott akkumulátort, illetve további veszélyes hulladékot gyűjtöttünk össze. A rendezvény országos viszonylatban önkéntesek tízezreit mozgatta meg, előzetes becslések szerint közös erővel sokezer tonna illegálisan lerakott szemetet sikerült eltakarítani.