Szokatlan havazás október végén

2012. október 28-ról 29-re virradó éjszakán meglepetésszerű jelenségre ébredhettek az ország magasabban fekvő településein, illetve a Kisalföldön élők: a még csak éppen őszies színekbe hajló tájat számos helyen téli fehérség lepte be. A lehullott hó mennyisége azonban legtöbbnyire ? ahogyan az időjárással foglalkozó internetes portálok “élménybeszámolóiból” is világossá válik ? nem haladta meg a néhány centimétert, ráadásul a korán jött hó igen hamar, mindössze néhány óra leforgása alatt el is távozott.

Nem így történt ez a Galyatető északi oldalában Mátraalmáson, ahol mind a leesett hó magassága, mind a hirtelen jött tél napokig való elhúzódása különlegesnek számít. Az október 29-én, reggel 7 órakor észlelt mátraalmási hóvastagság ugyanis kétszám-jegyűnek adódott, ráadásul az erősen vizes, a nappali olvadás után éjjel megfagyó és összetömörödő hótakaró az évszakhoz képest szokatlanul tartósnak bizonyult. Jelentős olvadást és a hirtelen érkezett tél visszahúzódását csak a november 1-jén érkezett kiadós esőzés hozott. A korai hó felkészületlenül érte az erdő élővilágát: letördelt gallyakat, kidőlt fák tömegét hagyva maga után.

A legfontosabb kérdés, ami bennünk ilyenkor felmerülhet: mennyire tekinthetjük az általunk megtapasztalt szokatlan időjárási körülményeket szélsőségesnek, szokatlannak? Része-e egy ilyen korai havazás Mátraalmás elmúlt évtizedekben megfigyelt éghajlati viszonyainak, vagy esetleg az eddig létező klíma módosulására, megváltozására utal? …

Galambosi József fél évszázadon keresztül folytatott társadalmi észlelői tevékenységének köszönhetően az 1950-es évektől kezdődően napi bontású információink vannak mátraalmási hó- és csapadékviszonyok alakulásáról. Galambosi József családjával együtt még 1958 januárjában, 25 évesen kezdte meg csapadéknaplók vezetését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felkérésére. Észlelői tevékenységét csak 54 évvel később, 2011. december 31-én fejezte be. Kitartó munkáját a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium 2007-ben egy emlékplakett átadásával ismerte el. A napi szintű csapadék megfigyeléseket 2012. január 1-jétől Gembiczki Ferenc és felesége végzik, melyek 2009 novemberétől kiegészülnek a mátraalmási meteorológiai állomáson mért hőmérsékleti, légnyomás, nedvesség és szélerősség adatokkal.

Októberi havazások Mátraalmáson 1958 és 2012 között

Mint láthatjuk, az októberi havazás Mátraalmáson nem példátlan jelenség ? néhány évente rendszeresen bekövetkezik. Az idei előfordulással együtt összesen nyolc alkalommal figyelhettünk meg októberben hóesést, melyek többsége az 1970-es évek elején, valamint 1997 és napjaink között következett be (lásd a fenti ábrát). A legtöbb esetben azonban a lehullott hó magassága legfeljebb néhány centiméternek adódott, amely ráadásul 24 órán belül rendre el is olvadt. Ez alól csupán a 2003 október 23-24. közötti, valamintaz idén előfordult októberi havazás képez kivételt, mivel ebben a két évben 1-1 mediterrán ciklonnak köszönhetően több napra megmaradó és 10cm-nél is vastagabb hóréteg alakult ki a Mátra magasabb részein. Az idei év emellett még egy érdekességgel szolgált: eddig csak 1997-ben, 2003-ban és 2012-ben fordult elő, hogy Mátraalmáson áprilisban és okóberben is legalább egy nap erejéig megmaradó, összefüggő hótakaró képződjön. Az oldal látogatói közül bizonyára többen emlékeznek még a Húsvétkor közzétett havas fényképeinkre is…