Balla Ádám és a Secret Roses együttes koncertje Mátraalmáson

A Secret Roses, a budapesti Madách Imre Gimnázium írzenekara 2008-ban indult. A zenekar vezetője Nagy Orsi, aki jelenleg Franciaországban tanul, ezért nem tud itt lenni. Az, hogy már négy éve együtt vagyunk Neki és Szüleinek köszönhető, akik maguk kottázzák le és hangszerelik az ír dallamokat. A zenekar főleg gimnáziumokban és kultúrrendezvényeken lép fel. Háromszor zenélt az ír nagykövet előtt, kétszer lépett fel az Országos Cserkészbálon, színpadon állt a Madách Színházban és Vajdahunyad várában. Ezt követően itt Mátraalmás kis színpadán is megmutathatta magát az együttes.

A zenekar tagjai, akik itt voltak velünk:
Fekete-Szűcs Dani a gitárnál
Kaposvári Tamás, cselló
Bak Cintia és Fogarassy Lili fuvoláznak
Hegedülnek: Lajgút Sophia és Szibek Barbara
a brácsánál Vincze Endre, akinek külön köszönjük, hogy csatlakozott hozzánk a koncert erejéig
a kongánál Laczkó Bendegúz
és énekeseink: Hajdu Krisztina, Lajgút Natália, Németh Dóra és Vermes Ádám

A műsorban helyet kaptak ír táncdalok, azaz jigek, szerelmi balladák ír lányokról és férfiakról, az örök kocsmadalok, amik felelevenítik Dublin éjszakai életét, illetve Michael Flatley világhírű táncműsorainak két száma.

A fellépő Leánykórus tagjai kivétel nélkül a Madách Imre Gimnázium 12.b osztályának tanulói voltak. Az iskolában minden évben megrendezett kamarakórusverseny egyik követelménye egy népdalcsokor éneklése. A lányok 2011-ben megnyerték a népdalcsokor kategóriát, és osztályfőnökük, megkérte őket, hogy induljanak az iskolai Ki mit tud?-on is. Sikeres szereplésük jutalmaként felléphettek az iskola házi ünnepségén, a Madách Színházban 600 ember előtt. Énektanáruk, Krasznai Gáspár ajánlotta őket a kerületi Népdaléneklési versenyre, ahonnan továbbjutottak a fővárosi döntőbe, ahol szép eredményt értek el. A népdalokat a lánykórus vezetője, Guzmics Rebeka tanította be, aki sajnos most nem lehetett itt, mert készül az énekérettségire.

Egy legényfelejtő népdalcsokrot, majd egy zoborvidéki népdalcsokrot hallhattunk tőlük.

Balla Ádám Zselízről, Szlovákiából származik, Budapesten tanul a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. Nyolc éve klarinétozik és 7 éve népzenél. 10 évig egy néptánccsoport tagja volt, most a Gereben zenekarban zenél. Az Óbudai népzenei iskolában Balogh Sándor és Juhász Zoltán keze alatt tanul népi furulyázni. Sikeresen szerepelt népzenei versenyeken. Szlovákiában országos klarinétversenyen aranysávos lett.

Ezen alkalommal moldvai, csángó és gyimesi népi hangszereket mutatott be mátraalmási közönségének.